Меta съобщи, че през април ще премахне специален раздел за новинарски

...
Меta съобщи, че през април ще премахне специален раздел за новинарски
Коментари Харесай

Голяма промяна във Facebook

Меta съобщи, че през април ще отстрани специфичен раздел за новинарски публикации, което ще засегне потребителите на Фейсбук в Съединени американски щати и Австралия, оповестява CNBC, представен от businessnovinite.bg. 

Гигантът в региона на обществените мрежи характеризира решението за закриване на раздела " Новини " във Фейсбук като " част от продължаващите старания за по-добро координиране на вложенията ни с нашите артикули и услуги, които хората ценят най-вече ", съгласно обява в корпоративния блог. 

" Като компания би трябвало да съсредоточим времето и ресурсите си върху нещата, за които хората ни споделят, че желаят да виждат повече в платформата, в това число къси видеоклипове ", се споделя в обявата в блога. " Броят на хората, които употребяват Фейсбук News в Австралия и Съединени американски щати, е намалял с над 80% през предходната година ".

Решението на Meta да отстрани раздела Фейсбук News идва, откакто през септември компанията съобщи, че ще отстрани раздела с вести за потребителите на Фейсбук във Англия, Франция и Германия. То бележи още една стъпка в напъните на Meta да се дистанцира от новинарската промишленост след няколко години на несъгласия, свързани с метода, по който се оправя с дезинформацията и ползва други политики, свързани с модериране на наличието, в цялото си семейство приложения. 

Въпреки че компанията за обществени мрежи дебютира с Фейсбук News през 2019 година като метод да " приближи хората до историите, които засягат живота им ", тя пренасочва ресурсите си към малко видеосъдържание посредством своя артикул Reels, защото е изправена пред конкуренцията на притежаваното от ByteDance приложение за обществено видео TikTok. 

Въпреки че Meta закрива раздела Фейсбук News в разнообразни страни, в блог обява се споделя, че хората към момента могат да преглеждат връзки към новинарски публикации в главното приложение на Фейсбук и че основателите на вести към момента ще имат достъп до своите профили и страници във Фейсбук, " където могат да разгласяват връзки към своите истории и да насочват хората към своите уеб страници по същия метод, по който може да го прави всяко друго лице или организация ".

Актуализацията също по този начин няма да повлияе на нито едно от съществуващите съглашения за Фейсбук News, които Meta има с издатели в Австралия, Франция и Германия; компанията означи, че сходни свързани с вести " съглашения към този момент са изтекли в Съединени американски щати и Обединеното кралство ", съгласно обявата в блога. 

Въпреки това Meta съобщи, че " няма да подписва нови търговски покупко-продажби за обичайно новинарско наличие в тези страни и няма да предлага нови артикули на Meta особено за издателите на вести в бъдеще ".

През 2021 година Meta анулира решението си да " ограничи издателите и хората в Австралия да споделят или гледат австралийско и интернационално новинарско наличие ", откакто реализира съглашение с австралийското държавно управление по отношение на закон, който изисква от технологичните компании да заплащат такси за наличие на новинарските канали.

Meta съобщи, че " ще продължи да влага в артикули и услуги, които подтикват ангажираността на потребителите " и че " новинарските организации също по този начин към момента могат да употребяват артикули като Reels и нашата система за реклами, с цел да доближат до по-широка публика и да насочват хората към своя уеб страница, където резервират 100% от приходите, получени от изходящи връзки във Фейсбук ".

По-рано през януари CNBC заяви за последствия за издателите, които са отбелязали огромен спад в трафика на препратки, защото Meta продължава да излиза от бизнеса с разпространяване на вести. Миналото лято Meta съобщи, че канадските консуматори на Фейсбук и Instagram към този момент няма да имат достъп до вести във Фейсбук след различия сред компанията и канадското държавно управление по отношение на приемането на Закона за онлайн новините, който изисква от софтуерни компании като Meta да заплащат такси на издателите на вести в страната.

Chartbeat извърши разбор на 1930 новинарски и медийни уеб страницата от над 370 компании по поръчка на CNBC, който сподели, че към декември 2023 г. Facebook съставлява към 33% от общия трафик на тези издатели. Преди една година Фейсбук е представлявал към 50% от обществения трафик на медийните издания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР